Cuiaba - plattegrond
» grotere kaart weergeven

Cuiaba - weer

Andere WK steden » Belo Horizonte
» Porto Alegre


Contactgegevens Cuiaba.nl
» info@cuiaba.nl

  

Deze website is samengesteld door R.J.M. van Eck, reis- en voetballiefhebber.

Cuiaba

Cuiaba is een stad in Brazilië (ruim 550.000 inwoners), tevens hoofdstad van de deelstaat Mato Grosso en een van de speelsteden tijdens het komende WK voetbal 2014 in Brazilië. In het nieuwe multifunctionele stadion Arena Pantanal is plek voor bijna 43.000 toeschouwers en zal gebruikt worden tijdens deze vier onderstaande poulewedstrijden.

13 juni 2014 | Chili Australië
17 juni 2014 | Rusland - Zuid-Korea
21 juni 2014 | Nigeria Bosnië-Herzegovina
24 juni 2014 | Japan Colombia

Sao Benedito kerk in Cuiaba     Modern Cuiaba     Wetlands van de Pantanal

Ligging

Cuiaba ligt precies in het midden van Zuid-Amerika op zowel 2000 kilometer van de Grote Oceaan als van de Atlantische Oceaan. Deze Braziliaanse stad is voor veel toeristen een gateway naar de wetlands en moerassen van de Pantanal, maar Cuiaba zelf is ook zeker een bezoek waard.

Cuiaba is ontstaan in 1918 ten tijde van de Braziliaanse goudkoorts. Er zijn enkele historische gebouwen te vinden, maar het is vooral een moderne stad met veel hoogbouw. Cuiaba ligt op een geografisch middelpunt, maar is ook zeer gunstig gelegen voor een bezoek aan de noordelijke Pantanal, de Cerrado savanne en zuidelijke Amazone. Uiteraard is de stad met zoveel natuur in de omgeving zelf ook groen.

Sao Benedito kerk

In het centrum van Cuiaba ligt de indrukwekkende Igreja de Nossa Senhora do Rosario e Sao Benedito. Deze kerk werd gebouw in 1722. Hier vindt jaarlijks het Festa de Sao Benedito plaats; het grootste religieuze festival van de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Het Festa wordt elk jaar in de eerste week van juli gehouden en heeft meer een Umbanda (Afro-Braziliaans) karakter dan katholiek. Er zijn heerlijke gerechten te koop en te proeven. Ook worden er prachtige traditionele dansen opgevoerd.

Pantanal

De Pantanal is het grootste wetlands gebied van de wereld en werd in 2000 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. In het regenseizoen dat van oktober tot aan maart duurt, staat ruim 80% van het gebied onder water. Dit zorgt voor een zeer bijzondere flora en fauna, met vooral unieke vogelsoorten. Vanuit Cuiaba rij je naar Pocone en vanaf daar neem je een van de weinige wegen naar de Pantanal, de Transpantaneira. Tevens worden er vanuit Cuiaba verschillende safari's en excursies aangeboden. De meeste mogelijkheden heb je in deze regio buiten het regenseizoen. Ideaal om te vissen en om wild te spotten.

Chapada dos Guimaraes

Ten noorden van Cuiaba liggen de bergen van Chapada dos Guimaraes. In dit uitgestrekte Nationaal Park met diverse archeologische sites kun je prima wandelen langs diverse watervallen en grotten. Breng zeker een bezoekje aan de Veu de Noiva waterval en het Miramante uitkijkpunt.