Porto Alegre - plattegrond
» grotere kaart weergeven

Porto Alegre - weer

Andere WK steden » Belo Horizonte
» Cuiaba


Contactgegevens Porto-Alegre.nl
» info@porto-alegre.nl

  

Deze website is samengesteld door R.J.M. van Eck, reis- en voetballiefhebber.

Porto Alegre

Porto Alegre is een stad in Brazilië (bijna 1.500.000 inwoners), tevens hoofstad van de deelstaat Rio Grande do Sul en een van de speelsteden tijdens het komende WK voetbal 2014 in Brazilië. In het gerenoveerde stadion Estadio Beira-Rio is plek voor bijna 49.000 toeschouwers en zal gebruikt worden tijdens de vier onderstaande poulewedstrijden en een zestiende finalewedstrijd.

15 juni 2014 | Frankrijk Honduras
18 juni 2014 | Australië Nederland
22 juni 2014 | Zuid-Korea Algerije
25 juni 2014 | Nigeria Argentinië
30 juni 2014 | 16e finale Nummer 1 Groep G Nummer 2 Groep H

De haven van Porto Alegre     Hoogbouw in Porto Alegre     Porto Alegre

Porto Alegre is gesticht door immigranten die van de Portugese Azoren kwamen, maar tegenwoordig worden de inwoners 'gauchos' genoemd. Er zijn namelijk veel overeenkomsten op cultureel gebied met de buurlanden Argentinië en Uruguay. Dit zie je terug in onder andere de folklore muziek en het drinken van chimarrão (soort thee van de matéplant).

Porto Alegre ligt aan de oevers van de rivier Guaíba die samen met vier andere rivieren de grote Lagoa dos Patos vormt. In deze 'eendenlagune' liggen ook een aantal groene eilanden. In en rond Porto Alegre is het koeler dan in andere Braziliaanse steden, regelmatig sneeuwt het hier ook in de winter.

Palacio Piratini

In het Piratini paleis is de overheid van de deelstaat Rio Grande do Sol gevestigd. Geïnspireerd op het Petit Trianon paviljoen in de tuin van het Franse Versailles, werd dit gebouw in een mix van barok en neoclassicistische stijl opgetrokken. Van binnen is het rijk gedecoreerd en achter het Palacio Piratini ligt een grote tuin.

Mercado Público

De Mercado Público is een fraai gebouw uit 1869. Je vindt hier diverse kraampjes, restaurants en winkels. Orginele souvenirs zijn hier de bomba, een zilveren rietje voor de chimarrão, en een cuia, een soort kalebas.

Serra Gaúcha

Ten noorden van Porto Alegre liggen de bergen van de Serra Gáucha. In deze bergketen liggen verschillende dorpjes met inwoners met Duitse en Italiaanse roots wat je ook duidelijk terugziet aan de bouwstijl. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Gramado; in dit luxe bergdorp heerst een 'Alpen-achtige' sfeer compleet met Zwitserse chalets. Het dorpje Canela is een prima startpunt voor het maken van fietstochten of wandelingen. Het Castelinho Caracol is een van de oudste huizen in Canela en werd gebouwd door een aantal Duitse immigranten. Tegenwoordig is het een museum en kun je zelfs apfelstrudel eten in de bijzondere theekamer.